Dames winnen laatste wedstrijd, heren eindigen op plaats zeven

16 april 2024

Afgelopen weekend speelde Hovoc Dames 1 de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen, in de eigen Dendron Sporthal. De Horster Dames wisten al dat zij gepromoveerd waren en daardoor volgend seizoen uit mogen komen in de Eerste Divisie!

Dit betekende niet dat ze er vandaag met de pet naar zouden gooien. Er is nog steeds hard getraind in de week voorafgaand aan wedstrijd en een goede voorbereiding ontbrak niet. Helaas eindigt Horst het seizoen met 3 geblesseerde spelers: Manon Engels, Merel Braam en Ayaka Sawafuji moesten vanaf de zijlijn toekijken. Uiteraard werd het team wel vanaf de zijkant aangemoedigd, zonder hen was het team niet compleet geweest.

In de laatste wedstrijd mocht Hovoc het opnemen tegen Volley Tilburg Dames 2. Hier speelden ze ook de allereerste wedstrijd van het seizoen tegen. Met een goede voorbespreking, een dansje op de muziek en veel enthousiasme startten de dames aan de wedstrijd.

Set 1 verliep erg spannend, beiden teams deden weinig aan elkaar onder. Tilburg wist steeds dichtbij te blijven, en er moest aan Horster zijde veel worden geschakeld door alle blessuregevallen. Desalniettemin hielden ze het hoofd koel en sleepten ze met overtuiging de laatste punten van de set binnen. Een overwinning van 25-23.

Set 2 en 3 verliepen evenals set 1 met pieken en dalen. Passend stonden de dames af en toe onder druk, maar met momenten werden er erg mooie reddingen gemaakt. De Tigers uit Horst hebben gestreden voor hun puntjes en ook deze sets hebben zij weten te bemachtigen, tweemaal met een stand van 25-22.

Set 4 willen de dames uit Horst het liefst vergeten. Een korte samenvatting zou zijn: soms ging het goed, maar vaak ging het minder. De laatste set van het seizoen ging dan ook verloren, met een stand van 14-25 in het voordeel van meiden uit Tilburg.

Jammer om het seizoen te eindigen met een verloren set, maar dit konden de dames snel vergeten, omdat toch de trots overheerst: promotie naar de Eerste Divisie! Dit werd natuurlijk uitbundig gevierd met een feest in de kantine en een fles champagne. Op naar volgend seizoen!

Ook voor Hovoc Heren 1 stond de laatste competitiewedstrijd op de planning. Er werd gespeeld tegen Volley Lek en IJssel Heren 1 in Krimpen aan de IJssel. De wedstrijd werd gespeeld om plek 6 in de Tweede Divisie. Ondanks dat beide ploegen al gehandhaafd waren een spannende wedstrijd tussen twee directe concurrenten.

Na 2 uur rijden en een half uur uitloop van een voorgaande wedstrijd, klonk het eerste fluitsignaal. In set 1 wist Hovoc al vroegtijdig de voorsprong te pakken. De blokkering stond als een huis, met name die van speldverdeler Tom Weijs. Volley Lek en IJssel had veel moeite om de blokkering te omzeilen. Ook was er een goede servicedruk vanuit de Horster kant waardoor de thuisploeg hun sterke middenaanvallers niet kon aanspelen. Hovoc wist set 1 hierdoor overtuigend te winnen met 25-17.

Set 2 kende toch een ander verloop. De Zuid-Hollanders kregen hun passlijn beter op orde en speelden meer over het midden. Hovoc kreeg hier geen grip op en wist hun sterke servicedruk ook niet in stand de houden zoals in set 1. Toch bleef de stand redelijk gelijk opgaan tot 14-14. Na een serie van 5 punten in het voordeel van Lek en IJssel wisten ze ook de set af te maken: 25-20 verlies.

Coach Pim Janssen gooide in set 3 de basisopstelling om en bracht 4 nieuwe spelers in het veld. Dit worp ook zijn vruchten af. Ondanks dat er in het begin van de derde set een kleine reeks punten verloren ging, wist Heren 1 zich terug te knokken met sterke aanvallen en blokkeringen, zoals in set 1. Dit werd de gehele set vastgehouden en set 3 werd over de streep getrokken met 25-21.

In set 4 begon Hovoc weer sterk. De service werd weer aangescherpt en er werd veel van de grond gehaald. Bij een voorsprong van 14-10 leek Hovoc af te stevenen naar een 1-3 winst. Helaas werd het spel dat aan het begin van set 4 werd getoond niet volgehouden en zorgde Hovoc er zelf voor dat Volley Lek en IJssel terug in de wedstrijd kwam. Hovoc kende zelfs nog een setpoint op 24-23, maar wist deze niet de verzilveren door enkele directe fouten in de aanval. In de spannende slotfase van set 4 trok Volley Lek en IJssel toch aan het langste eind met 31-29.

De laatste 5e set kende hetzelfde verloop als set 4. Vroeg in de set kwam Hovoc op voorsprong door een paar rake klappen en fouten aan de kant van Volley Lek en IJssel. Helaas werd deze voorsprong weer weggegeven in een serie waar de passlijn aan de Horster kant het zwaar kreeg. Lek en IJssel profiteerde hiervan en speelde set 5 keurig uit over hun sterke middenaanvaller, 15-13 verlies.

Een lange reis, lange wachttijd en een lange wedstrijd. En dat allemaal op de laatste wedstrijddag van het seizoen 2023-2024. Ondanks dat mag Hovoc Heren 1 tevreden zijn over dit seizoen. Waar ze vorig jaar nog degradeerden uit de Tweede Divisie na de nacompetitie, hebben ze dit jaar voor driekwart van het seizoen op de 4e plaats gestaan. Helaas had het eerste team van Hovoc de laatste paar wedstrijden een dipje en zijn op gelijke hoogte geƫindigd met Volley Lek en IJssel met 57 punten. Alleen op basis van het quotiƫnt van gewonnen en verloren sets eindigen de mannen als 7e, op 10 punten afstand van de nummer 8.