Dames bekronen promotie met winst, heren winnen van nummer laatst

10 april 2024

Afgelopen zaterdag speelde Hovoc Dames 1 tegen de dames van Hyundai Peter Janssen Stravoc uit Stramproy. Vóór de wedstrijd werd bekend dat vroegtijdig de promotie al was veiliggesteld, echter namen de dames hiermee geen genoegen en wilden ze graag deze wedstrijd winnen om het feestje écht compleet te maken.

Na een reis langs het kanaal richting Stramproy begonnen de dames de eerste set en werd direct duidelijk dat Stravoc als doel had was om punten af te snoepen. Door een wat slap begin leek het een herhaling te worden van de wedstrijd twee weken geleden tegen Sliedrecht. Er werd nog het een en ander rechtgezet, maar niet genoeg om de set te winnen. Met 25-16 ging de eerste set naar Stravoc.

Het was duidelijk dat dit niet de bedoeling was van de dames uit Horst, de boodschap was helder: deze set moest beter. Vanaf het begin werd er sterker gespeeld. Hovoc keek even tegen een achterstand aan maar vanaf 14-14 konden ze uitlopen. Ondanks een grote hoeveelheid servicefouten lukte het Hovoc om stabiel te spelen en met 22-25 deze tweede set te winnen.

De derde set begon als een herhaling van de eerste set maar dan nóg wat minder goed. Het leek wel alsof het een soort ‘rust’-set was om even bij te komen voor het spektakel wat ging volgen. Al snel liepen de dames van Hovoc achter de feiten aan en de set was relatief snel bepaald, 25-14 voor Stravoc.

Niet de derde set waarop gehoopt was dus snel de hoofden omhoog en vechten voor winst in de vierde set. Het ging vanaf het begin gelijk op waarbij Hovoc steeds een punt voorliep. Vanaf de 10 punten kakte het spel weer in, maar twee time-outs werden gebruikt om rust te creëren en de dames te laten focussen op hun doel. Ondanks dat bij 20-14 de wedstrijd bepaald leek bleven de Horster dames vertrouwen houden en werken voor elke bal. Vol enthousiasme binnen én buiten het veld werd het vuurtje aangewakkerd en met een steady service van Nadine Toma werd de set met 23-25 binnengehaald.

De vijfde allesbepalende set was er eentje zoals je eigenlijk de hele wedstrijd zou willen zien. Alles lukte aan de kant van Hovoc en punt voor punt konden ze de winst en promotie ruiken. Weer was het Nadine die voor een heerlijke voorsprong van 7 punten zorgde. Stravoc probeerde nog wat uit om dichterbij te komen maar dit mocht niet meer baten, 6-15 voor Hovoc!

Dit betekent dat de promotie met deze gewonnen wedstrijd bekroond werd en het eerste team van Hovoc volgend jaar uitkomt in de eerste divisie. Een hele prestatie waar de dames erg trots op mogen zijn. Zaterdag 13 april wordt de laatste thuiswedstrijd gespeeld, het zou erg leuk zijn als jullie hierbij aanwezig zijn en de dames komen aanmoedigen.

Voor onze mannen stond de laatste thuiswedstrijd op het programma. Deze werd gespeeld tegen hekkensluiter Donki Sjot HS2 uit Den Dungen, die nacompetitie moeten spelen na het einde van de reguliere competitie.

Hovoc Heren 1 begon matig aan de wedstrijd. Veel eigen fouten aan de Horster zijde zorgden ervoor dat Donki Sjot bij kon blijven. Ook werd er aan beide kanten veel fout geserveerd, waardoor beide ploegen niet echt in de wedstrijd kwamen. Gelukkig wist Heren 1 een schepje erboven op te doen en de druk aan Brabantse zijde te leggen. Hierdoor werd set 1 gewonnen met 25-16.

Set 2 kende vanaf de aanvang hetzelfde verloop als set 1. Veel fouten en weinig directe scores zorgde voor een 10-10 gelijke stand. Hier nam Hovoc een kleine voorsprong tot 20-17. In tegenstelling tot in set 1, lukte het Heren 1 hier niet om een tandje bij te schakelen. Hierdoor kwamen de mannen uit Den Dungen beter in hun spel en wisten ze de voorsprong te pakken op 22-23. Enkele wissels mochten ook niet baten en Donki Sjot wist de set te pakken met 22-25.

In set 3 stelde coach Pim Janssen een andere opstelling op, met als doel om iedereen te laten spelen, in verschillende basisopstellingen. In de begin- en middenfase van set 3 leek het erop alsof Hovoc de mannen van Donki Sjot voor het eerst dit seizoen 2 punten in de wedstrijd zou gunnen. Toch wist Heren 1 een 10-14 achterstand om te buigen naar een 25-20 setwinst, mede dankzij een goede serviceserie van Luuk Gooren.

In de laatste set van de wedstrijd greep Heren 1 deze keer wel vroeg de voorsprong en hield deze gedurende de set vast. Toch wist Donki Sjot zich hier en daar terug in de set te vechten, maar dit was mede door het slappe spel aan Horster kant. Na een mooie serviceserie van Teun Jenniskens, die na dit seizoen afscheid neemt van Heren 1, wist Hovoc set 4 binnen te slepen met 25-19.

Al met al was het een lastige pot, wat Hovoc toch vooral aan zich zelf te danken had. Desondanks klimt Heren 1 naar de 6e plaats. Nacompetitie voor promotie is definitief uitzicht, nadat concurrent AVVA de benodigde punten binnen wisten te halen.

Volgende week op 13 april speelt Hovoc Heren 1 de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Volley Lek en IJssel, in Krimpen aan de IJssel. Deze wedstrijd bepaalt wie 6e wordt in de Tweede Divisie, aangezien de heren uit Zuid-Holland 1 puntje onder de Horstenaren staan.