Geslaagde opening jubileumjaar Hovoc

15 september 2010

Hovoc viert gouden jubileum
Volleybalvereniging Hovoc vindt haar oorsprong in het jaar 1960 en een snelle rekensom leert ons dat de Horster club dus in het seizoen 2010/2011 haar 50e verjaardag viert. Het jubileumjaar, waarin het gouden randje gedurende het hele seizoen een terugkerend thema zal zijn, ging op 10 en 11 september van start met de Internationale Horster Volleybaldagen. Het vooraf beloofde spektakel werd waargemaakt door de uitgenodigde volleybalteams, die tot de beste van Nederlandse en Duitse competitie gerekend mogen worden.
Maar naast de wedstrijden op vrijdag en zaterdag, die door in totaal zo'n 600 toeschouwers bekeken werden, stond vooral de tweede dag in het teken van Hovoc en al haar eigen leden, met een teampresentatie en een groots jubileumfeest. Het was een vol programma in de Dendron sporthal, het eigen thuishonk van Hovoc, waar het met recht trots op kan zijn.

Topteams in Horst
Vrijdagavond trad Nederlands kampioen en bekerwinnaar SV Dynamo Apeldoorn aan tegen Moerser SC. Het Apeldoornse herenteam kende een aantal blessures maar bood desondanks waardig weerstand tegen de lange mannen uitkomend in de Duitse Bundesliga, de hoogste Duitse volleybalklasse. Na vier gespeelde sets in deze oefenpartij stond het 1-3 voor de club uit Moers en werd besloten er nog een extra vijfde set aan vast te plakken. De aanwezige toeschouwers genoten van topvolleybal en zagen ook de laatste set naar Moerser SC gaan: 1-4. Daarbij moet wel aangetekend worden dat er in drie van de vijf sets een minimaal verschil van slechts twee punten was.
Zaterdagavond was het de beurt aan de dames. Zowel USC Münster als Alemannia Aachen konden daarbij op meegereisde steun in de vorm van Duitse fans rekenen. Het werd groen/wit versus zwart/geel, waarbij grote trommels, spreekkoren en zelfs de wave de Dendron sporthal vulden. Binnen de lijnen nam aanvankelijk de Aachense club het voortouw, maar vanaf de tweede set kregen de Münster dames vleugels en na vier sets was de stand tussen de teams uit de Duitse Bundesliga 3-1 in het voordeel van USC Münster. Als "Zugabe" werd nog een vijfde set gespeeld, die met gejuich door het publiek ontvangen werd. Ook de aanhang uit Aachen bleef juichen en zo werd het alsnog 3-2 in het voordeel van de dames uit Münster.

Hovoc in de spotlights
Voorafgaand aan de wedstrijd op zaterdag werden alle jeugdteams en de selectieteams van de heren- en damesafdeling van Hovoc gepresenteerd. Met maar liefst 24 jeugdteams kan Hovoc rekenen op een brede basis. En stuk voor stuk, dat wil zeggen team voor team en speler voor speler, mocht ieder jeugdlid in de spotlights staan. Letterlijk nog wel en dat leverde op het podium onder warmte van de schijnwerpers zowel trotse als verlegen blikken op. Een warm applaus ontvingen ze echter - onder toeziend oog van de aanwezige burgemeester Kees van Rooij - allemaal.
's Avonds gingen de discolampen aan en veranderde de Hovoc kantine in een feestruimte. Onder de muzikale klanken van de aanwezige DJ viel er onder de senioren heel wat bij te praten. Soms zelfs jaren aan Hovoc historie. Want behalve huidige Hovocleden waren er ook vele oudgedienden aanwezig. Uiteenlopend van oud-voorzitters en mensen die aan de wieg van Hovoc gestaan hebben, tot sponsoren en iedereen die Hovoc op de een of andere manier een warm hart toe draagt. Het jubileumfeest ter ere van de 50e verjaardag van Hovoc vormde dan ook een grandioze afsluiting van de opening van het jubileumseizoen.

"Een groot succes"
"Toen ik eind 2009 als voorzitter bij Hovoc aan de slag ging, werd mijn geheugen meteen opgefrist wat betreft de warme en hechte club die Hovoc is", aldus Wim Freriks, die vol enthousiasme terugblikt op het weekend. "Het evenement is een sportief succes gebleken met veel bezoekers en op zaterdagavond een geweldig feest in onze eigen kantine. Natuurlijk is het haast onoverkomelijk dat er bij zo'n eerste editie iets misloopt en daar wordt van geleerd. Beide dagen zijn echter soepel verlopen dankzij de inzet van alle vrijwilligers binnen onze vereniging. Vele handen maken licht werk, dat is een teamgeest die mij deugd doet." Wim Freriks vervolgt: "Deze eerste editie van de Internationale Horster Volleybaldagen was een groot succes en hoewel er nog niet over besloten is, komt er wat mij betreft een vervolg. Maar eerst richten we ons op ons vijftigste volleybalseizoen, waarin naast de sportieve uitdagingen nog meer mooie activiteiten op de kalender staan."
Het gaat te ver om de volledige lijst hier te noemen, maar het uitstapje met de jeugdafdeling volgende week, deelname aan de carnavalsoptocht en een beach toernooi begin juli zijn speciale jubileumactiviteiten, die plaatsvinden naast gebruikelijke evenementen als het Horster Volleybaltoernooi en het Horster Wei Feest (eind mei). "Ik kan iedereen dan ook aanraden om onze website www.hovoc.nl in de gaten te houden om niets mis te lopen", besluit de Hovoc voorzitter.