Hovoc viert gouden jubileum

23 juli 2010

Hovoc viert gouden jubileum met Internationale Horster Volleybaldagen

Hovoc 1960-2010: 50-jarig jubileum
De Horster volleybalvereniging Hovoc vindt haar oorsprong in het jaar 1960, toen het als één van de eerste volleybalclubs in de regio is opgericht. In het seizoen 2010/2011 bestaat Hovoc dus 50 jaar.
Hoewel het een relatief jonge vereniging is, heeft Hovoc wel al geschiedenis geschreven. Vanaf de oprichting heeft de vereniging zich een vaste plek in de gemeente Horst aan de Maas weten te creëren. Een club die bij velen in Horst en omstreken bekend is en een goede naamsbekendheid geniet. Vanaf het ontstaan is Hovoc altijd een serieuze vereniging geweest, waarbij het volleybalniveau van de selectieteams meestal op landelijk niveau lag.

Bij Hovoc zijn in totaal bijna vierhonderd leden actief met hun sport bezig. Het beleven van plezier, volleyballen en opleiden van de jeugd staan centraal in het beleid van de vereniging. Naast de prestatieve selectieteams is er dus ook volop ruimte voor volleyballen op elk niveau. Dat begint met een gedegen jeugdopleiding voor de allerjongsten en loopt via de NeVoBo-competitie teams door tot de recreanten. Sinds enkele jaren horen daar bovendien ook de altijd enthousiaste jongens en meiden van Volleybal Extra bij, een team bestaande uit kinderen met een verstandelijke beperking.

Hovoc verbonden met Freriks
In de historie van Hovoc zijn er meerdere spelers en speelsters geweest die tot de top van Nederland zijn doorgedrongen. De meest recente en tevens meest bekende naam in dat rijtje is ongetwijfeld die van Nico Freriks. De 28-jarige spelverdeler genoot zijn jeugdopleiding bij Hovoc en al op jonge leeftijd bleek hij een maatje te groot voor het eerste team van Horst. Via onder meer de Belgische topclubs Maaseik en Roeselare, Hypo Tirol in Oostenrijk en Jastrzebski Wegiel in Polen belandde Nico afgelopen seizoen in Rotterdam bij Nesselande.
Komend seizoen zet hij zijn internationale carrière met een nieuwe uitdaging voort in de Spaanse competitie bij bekerwinnaar Almeria. Ook maakte Nico in 2004 deel uit van het Nederlands Olympisch volleybalteam en speelt hij heden ten dage nog mee met de Nederlandse herenselectie. Als ambassadeur voor het volleybal en Hovoc in het bijzonder is Nico Freriks altijd een graag geziene gast bij de Horster volleybalclub.

In die voetsporen heeft zus Suzanne Freriks (25 jaar) een eigen volleybalcarrière opgebouwd. Begonnen in Horst verhuisde ze op 16-jarige leeftijd naar VC Weert. De spelverdeelster haalde Jong Oranje en speelde circa 50 A-interlands. Vervolgens maakte Suzanne voor twee seizoenen de stap naar Martinus en haalde in 2007 met Longa'59 in het Europees toernooi de Final Four. Datzelfde jaar won ze met het Nederlands damesteam de gouden medaille bij de FIVB World Grand Prix in China. International Suzanne kwam in de Spaanse competitie uit voor Voleibol Bargas en keerde afgelopen seizoen na een afwezigheid van vier jaar terug bij VC Weert.
Dat de appel niet ver van de boom valt, blijkt uit het feit dat de vader van deze twee volleybaltalenten, Wim Freriks, in zijn jongere jaren deel uitmaakte van de Nederlandse jeugdselectie van 1970. Ook Wim heeft jarenlang voor Hovoc gespeeld en is dus een bekend gezicht binnen de vereniging. Met zijn aanstelling als voorzitter van Hovoc begin 2010 is het cirkeltje, of in dit verband beter gezegd de volleybal, dus weer rond.

Internationale Horster Volleybaldagen
Vanzelfsprekend laat Hovoc haar bijzondere 50e verjaardag niet onopgemerkt voorbij gaan. Er staan dan ook tal van activiteiten op de agenda om het gouden jubileum te vieren.
Op vrijdag 10 en zaterdag 11 september 2010 wordt het jubileumseizoen geopend met de eerste editie van de "Internationale Horster Volleybaldagen". Het belooft een groot volleybalspektakel te worden waar volleybalteams uit onder andere de Nederlandse A-League en de Duitse Bundesliga hun volleybalkunsten gaan vertonen in de Dendron sporthal in Horst.

Op vrijdag 10 september is de sporthal vanaf 18.30 uur open voor publiek en na een welkomstwoord door onze voorzitter, zal om 20.00 uur de herenwedstrijd SV Dynamo - Moerser SC worden gespeeld. Het Apeldoornse Dynamo zal het seizoen als regerend Nederlands kampioen en bekerwinnaar uiteraard goed willen beginnen en is zeker gebrand op een overwinning tegen hun tegenstander, die uitkomt in de Duitse Bundesliga. Na de wedstrijd is uiteraard de kantine geopend om na te borrelen. Bezoekers betalen voor de wedstrijd op vrijdag €5,00 entree.

Op zaterdag 11 september start het programma om 16.30 uur met een welkomstwoord door onze voorzitter en een teampresentatie. Daarbij presenteren alle jeugdteams en de selectieteams zich in de nieuwe Hovoc tenues aan het publiek, dat niet alleen zal bestaan uit ouders, familie en vrienden want er is ruimte voor alle volleyballiefhebbers uit de regio.
Aansluitend om 19.00 uur is er een damesvolleybalwedstrijd op het hoofdveld van de Dendron sporthal, waarbij het publiek wederom kan genieten van een sportief hoogstandje. Op zaterdag treden USC Münster en Alemannia Aachen, beide uit de Bundesliga uit Duitsland, aan. Bezoekers betalen voor de wedstrijd op zaterdag €5,00 entree.

Als afsluiting van de zaterdag viert Hovoc in haar eigen kantine haar 50e verjaardag met een groot jubileumfeest. Met een knallende DJ belooft dat een ouderwets gezellig feest te worden, waarbij iedereen van harte welkom is! Het feest is vrij toegankelijk.