Volleyballers Hovoc degraderen uit tweede divisie, maar hopen op terugkeer via achterdeurtje

1 mei 2023

Onderstaande artikel verscheen op maandag 1 mei in Dagblad De Limburger:

HORST - De volleyballers van Hovoc verdwijnen na een jaar alweer uit de tweede divisie. In de beslissende promotie-degradatiedriekamp wonnen ze zaterdag van PSV, maar verloren ze van AVVA. De club hoopt echter dat er nog een achterdeurtje opengaat, waardoor de ploeg kan terugkomen.

Het laatste punt is verloren en de tegenstanders zijn gefeliciteerd als de spelers van Hovoc op de vloer van sporthal Dendron ploffen. Diep teleurgesteld, want zojuist is het vonnis gewezen. En dat is bikkelhard. Na een jaar geproefd te hebben van de tweede divisie is nu het doek gevallen voor de volleyballers uit Horst. Coach Pim Janssen houdt nog even een kort praatje, maar ook hij kan niets aan de situatie veranderen. Na enkele minuten staan een paar spelers weer op. Met een gezicht als een oorwurm beginnen zij met het opruimen van de banken en het net.

Gebroken hand
Janssen heeft dan inmiddels een voorzichtige glimlach op zijn gezicht. „Ja, ik kan weer een beetje lachen”, relativeert hij meteen. „Weet je wat het is? Natuurlijk balen we stevig en dit zal de komende dagen ook nog vaker door mijn hoofd gaan. Maar AVVA was gewoon beter. Wij hebben helaas een seizoen gehad met de nodige blessures. Ook vandaag miste ik onder andere onze libero en spelverdeler.”

Een van die twee is Tom Weijs. Hij brak vorige week zijn linkerhand en ontbrak zaterdag in de twee promotie-degradatieduels die Hovoc in de eigen hal moest spelen. „Die mis je zeker”, gaat Janssen verder. „Zijn positie wordt nu overgenomen door een passer-loper, maar dan is er op die positie weer een gat. Je kunt gewoon niet veel wisselen. Dat heeft ons een beetje opgebroken.”

Beslissing
Zowel Hovoc als AVVA had eerder op de dag al met 2-0 gewonnen van het Eindhovense PSV. De laatste partij moest daarom de beslissing brengen in deze mini driekamp. AVVA, uit het Utrechtse dorp Ameide, was in de eerste set de betere ploeg. Van de zes setpoints kon Hovoc er nog vier wegwerken, maar verder dan 22-25 liet AVVA het niet komen.

In het tweede bedrijf speelde Hovoc een stuk beter. Bij een voorsprong van 17-12 leek de wedstrijd af te stevenen op een allesbeslissende derde set, maar die kwam er uiteindelijk niet. AVVA kwam terug en benutte op 23-24 het eerste matchpoint.
Verwijten
Hovoc-oefenmeester Janssen is duidelijk over zijn ploeg. „Ze hebben het hele seizoen hard gewerkt, ook nu in die laatste partij. Er valt niemand iets te verwijten. We hebben in een flink aantal wedstrijden laten zien dat we in de tweede divisie thuishoren. We verliezen met 3-2 van de kampioen, winnen van de nummer twee en vier. Maar tegen de lagere teams hebben we te veel punten laten liggen. Ik weet zeker dat als we compleet waren geweest, we ons rechtstreeks hadden gehandhaafd.”

Hij ziet wel nog een achterdeurtje. „In het volleybal zijn er veel wisselingen en teams die zich terugtrekken. Als dat nu ook gebeurt, krijgen wij als nummer twee van dit toernooi de vraag of we toch in de tweede divisie willen blijven. En daar zeggen we uiteraard ja tegen. Dus daar hopen we dan maar op.”