Beide eerste teams slikken uitnederlaag

14 maart 2023

Zaterdag 11 maart 2023 reisde de Hôrster Volleybal Equipe af naar het verre Landgraaf, om het op te nemen tegen VC Landgraaf Heren 1, die de 11e plek bezetten. Hovoc Heren 1 staat nog altijd op de 9e plek en heeft de punten nodig om boven de rode streep te blijven.

Het eerste fluitsignaal ging en Heren 1 wist meteen een voorsprong te pakken in de eerste set. Landgraaf maakte veel fouten waarvan Hovoc wist te profiteren. Toch wist Landgraaf zich te herpakken. Heren 1 deed er een schepje bovenop, maar dit bleek uiteindelijk niet genoeg om de eerste set ook te winnen: 21-25.

In set 2 werd er meteen tegen een achterstand aangekeken. Landgraaf voerde de druk op met hun sterke spelende diagonaal, waarop Hovoc geen antwoord had. Landgraaf had het voordeel met een 12-8 voorsprong. Na een time-out van coach Pim Janssen wist Heren 1 zich langzaamaan terug te knokken. Er werd hard gewerkt voor elke bal en de strijdlust kwam er weer in. Setpoints werden niet verzilverd door Landgraaf waardoor Heren 1 de kans kreeg om set 2 te pakken. Helaas wist Hovoc ook niet de set te pakken door een ‘’netfout’’ aan de Horster kant. Twee eigen fouten resulteerden in een zwaarbevochten setwinst voor Landgraaf: 27-25.

De 2-0 achterstand in een erg belangrijke pot tegen deze directe concurrent zorgde er echter niet voor dat Heren 1 de kopjes liet hangen. Toch werd er weer vrij vroeg tegen een 7-3 achterstand aangekeken. Door een paar mooie blocks van Niels Keijsers krabbelde Hovoc weer langzaam naar een gelijke stand. Een wissel die Luuk Gooren in het veld bracht voor de service gaf Hovoc de voorsprong in set 3. Helaas zat deze keer de scheidsrechter echt niet mee, en werden soms de meest belachelijke beslissingen gemaakt, die al wij als ervaren mannen nog nooit eerder gezien hadden. De scheidsrechter zag 7 ‘’netfouten’’ aan de kant van Hovoc in één set (geloof het of niet) en bracht Landgraaf regelrecht terug in de wedstrijd. Het einde van de derde set was spannend maar Landgraaf trok deze naar zich toe. 28-26.

Een puntje dan nog? Helaas mocht het niet baten. De scheidsrechter zette haar discutabele waarnemingen voort en ook was het spel van Heren 1 niet erg netjes. Gedurende de wedstrijd werd er met moeite gescoord in de aanval. Ook in set 4. Het ging gelijk op maar Landgraaf liet zien dat ze toch wel een stapje vooruit zijn gegaan. Een service-fout aan de kant van Hovoc eindigde de vierde set en tevens ook de wedstrijd, 21-25.

Het was een frustrerende, moeizame wedstrijd. Een grote tegenslag en veel teleurgestelde gezichten. Het worden nu een paar belangrijke wedstrijden, aangezien Heren 1 dichter bij plek 10 komt. Aankomende zaterdag heeft Heren 1 een week vrij. Zaterdag 25 maart wordt er gespeeld tegen VC Polaris Heren 1. Hopelijk kan Heren 1 voor een stunt zorgen tegen de nummer 2.

Na de wedstrijd van vorige week waren de dames erop gebrand om meer punten mee te nemen. Dit maal vanuit Eindhoven, waar VCE/PSV op het programma stond, terug naar Horst.

De 1e set begon. Beide teams gingen gelijk op. Af en toe was er een mooie serie aan punten, maar dit gold ook voor de tegenstander, waardoor het tot 12-12 erg spannend was. Hierna pakte Hovoc het spel in handen en bouwden de dames uit Horst langzaam een voorsprong op. Ze gingen als eerste richting de 20 punten. VCE/PSV gaf zich echter niet gewonnen en kwam snel terug het stond weer gelijk net boven de 20 punten. Hierna wist Hovoc de set niet af te maken. De eerste set ging dan ook naar de Eindhovenaren, 22-25.

De 2e set moesten de dames vooral beter in hun eigen spel komen en minder slordigheidsfoutjes maken. Ze begonnen goed aan de set, maar ook VCE/PSV liet goed spel zien. Ook in deze set wist geen van beide teams echt het verschil te maken. Halverwege de set kreeg Hovoc veel moeite met de servicepass, waardoor VCE/PSV de voorsprong pakte. Hovoc probeerde van alles om dit in te halen maar slaagde daar niet in, 19-25.

Wat er moest gebeuren in de derde set was duidelijk, de set moest gewonnen worden om in het spoor te blijven van de Brabantse dames. Zoals de vorige twee sets ging het op het begin weer heel gelijk op. Aan beide kanten werd mooi volleybal gespeeld, met af en toe een tactische bal en mooie verdedigende acties. Vanaf 14-14 nam PSV toch weer een kleine voorsprong. Hovoc wist deze weer bij te halen, maar liet het net op het einde toch liggen. Ook set 3 ging naar VCE/PSV, 21-25.

Drie sets nipt erg dichtbij, dus de wil om de laatste set binnen te halen was sterk. In tegenstelling tot de andere sets ging het op het begin niet gelijk op, maar pakte PSV gelijk een voorsprong. Niet de start waarop de Horster dames hadden gehoopt. Puntje voor puntje werd de voorsprong kleiner. De dames kwamen weer goed in hun spel en scoorden daardoor makkelijker. Ook een paar discutabele beslissingen van de scheidrechter pakten goed uit voor de dames. Ze kwamen terug tot een stand 20-20. VCE/PSV bleef echter het goede spel van de gehele wedstrijd laten zien, waardoor ook set 4 door Hovoc werd verloren. 21-25 en een 0-4 verlies voor Hovoc.

Een bittere pil om te slikken, dit was niet waarvoor Dames 1 naar Eindhoven was afgereisd. Snel vergeten en op naar de volgende wedstrijd, thuis tegen Hyundai Peter Janssen Stravoc uit Stramproy.