Zowel Heren 1 als Heren 2 pakken volle buit

20 november 2023

Heren 1
Zaterdag 18 november werd er gespeeld tegen Atak’55 HS1 uit het Noord-Brabantse Waspik in de Dendron Sporthal. De afgelopen 2 weken wist Hovoc HS1 met 3-2 te winnen van AVVA HS1, en werd met 4-0 verloren van koploper Sliedrecht Sport HS3. Nu de ‘’op papier’’ makkelijkere wedstrijden op het programma staan, is het zaak om punten binnen te halen om aansluiting met de top 4 in de Tweede Divisie te behouden. Te beginnen met de wedstrijd tegen Atak.

In set 1 werd er fel begonnen. Coach Pim Janssen had zijn mannen voorafgaand aan de wedstrijd goed wakker geschud. Hovoc dwong Atak om fouten te maken en pakte een voorsprong van 11-5. Toch wist Atak zich te herpakken en terug te knokken tot een stand van 13-11. Na een time-out pakte Hovoc wel keurig de side-out en wist het de set te winnen met 25-22.

In set 2 gingen beide teams gelijk op. Hovoc kakte een beetje in, en kon niet uitlopen op het kwalitatief mindere Atak. Op een stand van 14-14 wisten ze het tij te keren. Job Willems wist met zijn goede serviceserie de druk weer aan de kant van Atak te leggen, waardoor de mannen uit Horst de set eenvoudig wisten te winnen, met 25-16.

Set 3 kende hetzelfde verhaal als set 1. Horst kwam vroeg op voorsprong, maar liet Atak toch terugkomen met een lange serie tegen. Hierna ging het gelijk op, waarbij er aan de zijde van Atak veel frustratie was over beslissingen van de scheidsrechter. Hierdoor werd er een gele kaart getrokken. Horst profiteerde van de onrust aan Waspikse zijde, en wist de set naar zich toe te slepen met 25-21.

De vier punten waren binnen, maar Hovoc nam pas genoegen met de maximale score. In set 4 haalde Hovoc voor een groot gedeelte niet het niveau van de andere sets, en Atak kwam gauw op een voorsprong van 2 punten. Gelukkig wist Horst de stand gelijk te trekken op 20-20. Ondanks het spel, dat niet altijd zuiver was, werd er voor elke bal gevochten. Mede door een ongekend knappe reddingsactie van libero Stijn Slots en een killblock van Job Willems, wist Hovoc aan het langste eind te trekken van set 4: 25-23 winst.

De eerste 4-0 overwinning van het seizoen is een feit. Met deze maximale score staat Horst op dit moment vierde op de ranglijst, met 23 punten. De volgende wedstrijd wordt gespeeld in Landgraaf op 2 december. Hier hebben de Horster mannen nog wat goed te maken na de 4-0 nederlaag van vorig jaar.

Heren 2
Waar Dames 1 een vrij weekend op de planning had, trad Heren 2 aan tegen Shock ’82 Cuijk. Deze ervaren equipe was geen onbekende voor ’t Twèd, en uit het verleden was gebleken dat potjes tegen de mannen van Shock nog wel eens heetgeblakerd konden zijn. En dan stonden Hovoc en Shock ook nog eens dicht bij elkaar op de ranglijst. Het doel was duidelijk: eigen spelletje spelen, niet meegaan psychologische spelletjes van de tegenstander en zo de winst binnenslepen.

Dit lukte in de eerste set meteen. De druk werd aan Cuijkse kant neergelegd en de mannen in het oranje wisten geen antwoord paraat te krijgen. De libero werd eruit gepikt bij de service en er werd meteen afstand genomen. Dit bleef gedurende de set zo, 25-17.

Het niveau werd in set twee doorgetrokken. Hovoc zat lekker in de wedstrijd, veel servicedruk bij de tegenstander, het block wat vakkundig werd weggespeeld en scorende aanvallers. Vanaf een stand van 22-12 voor Hovoc kreeg Shock de kans om nog tot 22-20(!) terug te komen, maar Hovoc verslikte zich niet: 25-21 winst.

Het doel voor set 3 was duidelijk: gewoon het eigen spel blijven spelen, niet inkakken en blijven doen wat we aan het doen waren. Net als het einde van set 2 ging deze set gelijk op. Beide teams wisten geen afstand te nemen van de ander, en Heren 2 kon niet het niveau van de eerste twee sets halen. Met effectieve wissels, wat geluk met de beslissingen van de scheidsrechter en oplopende frustraties aan Shock-zijde, werd deze set wel met karakter over de streep getrokken: 25-23.

De overwinning was binnen, maar Hovoc was niet tevreden met 4 punten, ook zeker gezien de ranglijst. De set werd sterk begonnen door Shock, waardoor Hovoc al gauw tegen een 4-7 achterstand aankeek. Toch bleven de mannen uit Horst knokken. Het hoge niveau van de eerste twee sets werd niet meer aangetikt, maar toch wist Heren 2 bij te blijven. Richting het einde, nét toen het nodig was, werd toch het verschil gemaakt en ook de laatste set binnengesleept, met 26-24.

Een broodnodige overwinning voor Heren 2, die zich op puntensaldo nu boven Athos terugvinden op de zesde plek van de ranglijst.