Dames winnen van studenten, Heren beleven offday in Bergschenhoek

19 december 2022

Dames 1
Afgelopen weekend stonden de Eindhovense studenten Hajraa op de planning voor Hovoc Dames 1, in de eigen Dendron Sporthal.

Hovoc begon de wedstrijd fel en er werd gestreden voor elke bal. Er was een hoge servicedruk waardoor de dames van Hajraa moeilijk in hun spel konden komen. Dit resulteerde in een voorsprong voor Horst. Bij de big points leken de dames echter al te denken dat de set binnen was. Hierdoor slopen er wat foutjes in en gaven ze Hajraa de kans om terug in de set te komen. De dames wisten de voorsprong wel te behouden en wonnen de eerste set met 25-22.

De eerste set smaakte naar meer en de dames hadden het gevoel dat het eigen spel zeker nog een stapje beter kon. Vol vuur werd begonnen aan de tweede set. Toch ging het spel op het begin sterk op en neer. De set ging gelijk op, tot de 16 punten. Hierna nam Hovoc weer het voortouw en wonnen de dames de tweede set met 25-22.

Nog één setje en de winst was binnen. Na wat tactische besprekingen en kleine aanpassingen begonnen de dames vol goede moed aan de 3e set. Het doel was om de dames uit Eindhoven onder de 20 punten te houden. Het begin was helaas niet zoals gewenst, waardoor de dames al snel tegen een achterstand van 6 punten aankeken. Naarmate de set vorderde kwamen ze terug in het spel en werd het richting het einde zelfs nog spannend. Helaas ging de set alsnog verloren, met 23-25.

De derde set bleek zoals zo vaak lastig om te winnen. Geen reden voor paniek, de dames van Hovoc konden nog steeds 4 punten binnenhalen. Het was zaak om terug te keren naar het goede spel van de eerste set. Dit leek in het begin te lukken: Hovoc verdedigde sterk en knokte voor elk punt. Helaas stonden hier veel servicefouten tegenover aan Horster zijde. Hierdoor bleef Hajraa deze set in leven. De dames bleven knokken in deze set, maar Hajraa nam zelfs de leiding aan het einde. De set werd verloren met 23-25.

Een beslissende vijfde set zou de doorslag moeten geven. Het doel was duidelijk: de drie punten moesten en zouden in Horst blijven. De dames lieten vanaf het begin met hun spel zien wat ze waard waren. Hierdoor werd de voorsprong al snel gegrepen en waren de dames niet meer van plan om deze af te geven. Met goed volleybal werd set vijf gewonnen met 15-8. Door deze overwinning vindt Dames 1 zich terug op een mooie vierde plek in de 2e Divisie.

Na de overwinning was het tijd voor een goede afsluiting van de eerste helft. Dit moest natuurlijk gedaan worden met een feestje. Hierna kunnen de dames een paar weken bijkomen, om in het nieuwe jaar weer te vlammen.

Heren 1
De laatste wedstrijd van Hovoc Heren 1 van 2022 werd afgelopen zaterdag gespeeld in Bergschenhoek, tegen Volley2B HS1. Hovoc beschikte eindelijk weer over de volle selectie, maar enkele spelers waren niet 100% fit. In set 1 werd er slap begonnen. Heren 1 toonde weinig vertrouwen in hun eigen spel en de mannen lieten de kopjes al vrij snel hangen. Er was geen enthousiasme te bekennen waardoor coach Pim Janssen al vrij snel zijn time-outs pakte en spelers moest wisselen. Helaas leidde dit niet tot de gewenste verandering en ging de set verloren: 25-17.

Set 2 werd sterker begonnen. Passend werd het beter opgepakt, waardoor het spelletje beter verdeeld kon worden. Tot de 15 ging het gelijk op. Toch ontbrak de aanvalskracht bij Hovoc. Aan de zijkanten kwamen de Horster mannen niet door het block en Volley2B wist wel zijn puntjes te scoren, omdat Hovoc het niet deed: 25-19 verlies.

Ook in set 3 kwam Hovoc er niet aan te pas. Een vroege achterstand van 6-0 kon niet bijgebeend worden door te weinig lef in de eigen aanval. De set werd dan ook met duidelijke cijfers verloren: 25-15.

Een 3-0 achterstand betekende maar één ding: Hovoc moest alles op alles zetten om niet met lege handen naar huis te moeten. De punten zijn immers hard nodig in de strijd tegen degradatie uit de 2e divisie. Gelukkig was er in set 4 een ommekeer en werd er sterk begonnen. Middenaanvaller Teun Jenniskens kwam in het veld en liet gelijk zien wat hij waard was. De pass lag nog altijd prima waardoor er veel over het midden gespeeld kon worden. En dit wierp zijn vruchten meteen af. Bijna elke bal werd gescoord door de middenmannen en er werd een gat geslagen van 6 punten in het voordeel van Hovoc. Toch raakte Heren 1 de focus kwijt. Onnodig, door veel eigen fouten, lieten ze Volley2B steeds dichterbij komen en uiteindelijk overklasten ze Hovoc met hun spel, 25-23 verlies.

Een echte offday voor Hovoc Heren 1, een wedstrijd om snel te vergeten. De aankomende weken staan er geen wedstrijden op het programma vanwege de winterstop, maar wordt er wel volop getraind. De eerste competitiewedstrijd van 2023 is op 14 januari tegen Hands-Up HS1, in onze eigen Dendron Sporthal.