Dames 1 verrast vriend en vijand, ook heren nemen met opgeheven hoofd afscheid

23 oktober 2023

Dames 1
Afgelopen zaterdag speelde Hovoc Dames 1 voor de bekercompetitie twee wedstrijden tegen teams uit de Topdivisie, het tweede niveau van Nederland. Een op papier erg grote uitdaging, maar Hovoc begon met goede moed aan de eerste wedstrijd, tegen Donki Sjot uit Den Dungen.

Het doel van de eerste wedstrijd was om onbevangen het veld in te gaan, en vooral plezier te maken tegen deze op papier veel sterkere tegenstander. Er was hard getraind op het spelen van iets snellere ballen en dit was in de eerste paar punten direct te zien. Mooie aanvallen en goede reddingen zorgden ervoor dat Hovoc niet weggeblazen werd door de Brabantse dames. Het leek er richting het einde van de set op dat de winst tóch naar Donki Sjot zou gaan, maar door een aantal mooie servicereeksen won Hovoc de eerste set met 26-24. Dat smaakte naar meer!

In de tweede set waren de dames er hierdoor nóg meer op gebrand om te gaan stunten. Want winnen van een Topdivisieteam, zou het er dan echt inzitten? Er werd goed samengespeeld en alles leek te lukken aan Horster zijde. De service was sterk, passend was alles onder controle en ook de aanval en het blok stonden telkens op de juiste plaats. Het leek bijna alsof Donki Sjot er geen zin meer in had, met de duidelijke cijfers van 25-16 was ook deze set voor de dames van Hovoc.

Set 3 werd net zoals de vorige twee sets fanatiek gestart, maar helaas voor de dames uit Horst speelde Donki Sjot deze set echt beter. Noem het concentratieverlies, behoefte aan een adempauze of misschien wel inkakken, maar het lukte even niet meer zoals in de vorige sets, terwijl bij Donki Sjot precies het tegenovergestelde het geval was. Deze set was met 16-25 dan ook voor de tegenstander.

Set 4 werd begonnen met de sterke overtuiging dat dit de laatste set zou zijn. Na een goede servicereeks stond Hovoc al snel met 6-1 voor. Deze goede lijn werd doorgezet en er werd vol fanatisme voor elke bal gegaan. Het werd even spannend maar na een time-out (die zorgde voor een servicefout bij de tegenstander; puntje voor coach Björn) werd doorgepakt en was het onwaarschijnlijke toch werkelijkheid geworden. 

De dames hebben alles gegeven wat ze waard waren en met resultaat: 3-1 winnen van een Topdivisieteam is een prestatie om erg trots op te zijn. Hiermee is het visitekaartje van Hovoc afgegeven! 

Na 2 uur rust, waarin Donki Sjot tegen de andere tegenstander Ledûb speelde (uitslag 1-3), vond om 19:30 de wedstrijd van Hovoc tegen Ledûb plaats. Ledûb bleek in de vorige wedstrijd al erg goed en alert, waardoor de dames van Hovoc wisten dat ze aan de bak moesten. Al vanaf het begin bleek dat Ledûb niet voor niets in de Topdivisie speelt, en Hovoc kreeg het spel moeilijk naar zich toegetrokken. Toch werd er goed gespeeld en hebben de dames ondanks de toenemende vermoeidheid een voor het publiek mooie wedstrijd neergezet. Helaas werd de wedstrijd met 3-0 verloren, Ledûb bleek toch een maatje te groot. Hierdoor eindigt het bekeravontuur van Hovoc Dames 1 hier, maar kunnen de dames met een trots gevoel terugkijken op de beker, waarin de huid duur werd verkocht.

Zaterdag 28 oktober speelt Hovoc om 19:30 voor de competitie tegen het tweede team van Ledûb, hopelijk kan hier in de Dendron Sporthal wel van worden gewonnen! Tot dan!

Heren 1
Hovoc Heren 1 wist zich 16 september te plaatsen voor de tweede ronde van de nationale beker. Afgelopen zaterdag werd deze tweede ronde gespeeld. Heren 1 mocht het opnemen tegen Skunk HS1 uit Veghel (Topdivisie) en VC Jokers HS1 uit Maastricht (1e divisie). Een pittige opgave voor de Horster Volleybalmannen, aangezien beide ploegen één of twee divisies hoger spelen.

Aan het begin van set 1 liet Horst zien dat ze wel degelijk mee konden met de topdivisionisten. Skunk sloeg het ene naar het andere punt binnen, maar ook Hovoc Heren 1 deed dat. Er werd een sterk side-out spel gespeeld aan beide kanten. Op een stand van 7-8 sloeg Skunk het gat. Hovoc kwam op 5 punten achterstand en wist dit niet meer bij te benen, 16-25.

In set 2 gebeurde hetzelfde als in set 1. Vanaf het begin van de set werd er goed meegedaan, maar wederom pakte Skunk de voorsprong in het midden van de set. Hovoc stond niet slecht te spelen. Er werd voor elke bal gevochten en het werd de tegenstander lastig gemaakt. Op een stand van 20-23 wist Skunk toch het hoofd koel te houden en de setwinst te grijpen met 21-25.

In het begin van set 3 stond Skunk aan en Hovoc uit. De side-outs werden niet direct gescoord en er werden steeds meer eigen fouten gemaakt. Passend kwam Horst ook onder druk te liggen. Horst stond 8-16 achter. Na een paar wissels werd er nog wat teruggevochten, maar het mocht niet meer baten. 17-25 en een 3-0 verlies. Niets om je voor te schamen tegen een ploeg dat op het tweede niveau van Nederland uitkomt.

Direct na de wedstrijd tegen Skunk werd er gespeeld tegen VC Jokers HS1. Jokers, de kampioen van de Tweede Divisie vorig jaar, heeft zich dit jaar versterkt met oud-international Tim Smit en ex-jeugdinternational Brian Schouren, wat de ambities van de Maastrichtenaren weergeeft.

Set 1 begon Hovoc slordig. De pass werd niet geleverd en er werden veel eigen fouten gemaakt. Toch bleef de Horster servicedruk wel hoog, wat de passlijn bij de Jokers onder druk zette. Coach Pim Janssen zette vroeg in de set zijn time-outs al in. Toch had Horst geen antwoord op de diagonaal uit Maastricht, die de ene na andere bal in het veld sloeg, 20-25 verlies.

Hovoc begon sterker aan set 2. Ook hier lieten ze zien dat ze met een divisie hoger goed mee kunnen draaien. Aanvallend werd er meer risico genomen en Hovoc bleef sterk serveren. Het ging gelijk op tot 12-12. Toch bleef de pass niet op orde waardoor Jokers de voorsprong pakte. De Horster mannen konden het gat niet dichten en verloren de set met 21-25.

In set 3 leek de tank leeg aan de Horster kant. Aanvallend werden er veel ballen in het blok of uit geslagen. Er werd tegen een forse achterstand aangekeken van 9 punten. Toch was de vechtlust er nog steeds. Onze Niels Keijsers wist oud-international Tim Smit 1-op-1 snoeihard af te blokkeren, waardoor er een vuurtje werd aangewakkerd binnen het team. Op een stand van 14-23 leek de set toch wel beslist. Maar een goede serviceseries van Kris Welles, met maar liefst 5 aces, zette de stand gelijk op 23-23. Hoe hard er ook nog geknokt werd, Jokers trok met al hun ervaring toch net aan het langste eind, 24-26 verlies.

Samengevat was de 2e ronde van de nationale beker een leerzame en ook zeer leuke ervaring voor het jonge team uit Horst. De volgende zaterdag wordt de competitie hervat. Hovoc Heren 1 mag het opnemen tegen Hands Up Heren 1 in Berlicum. 

Andere uitslagen:

  • Hovoc DS3 - MVC '64 DS1: 0-4
  • Hovoc DS7 - Revoc/VCB DS4: 1-3
     
  • Hovoc HS3 - Civitas HS3: 2-3
  • VC Volt HS2 - Hovoc HS4: 1-3