Heren pakken broodnodig punt tegen topteam, Dames weten niet voor primeur te zorgen

27 maart 2023

Zaterdag 25 maart mocht Hovoc Heren 1 op weg naar Helmond, om het op te nemen tegen de huidige nummer 3: VC Polaris. Nadat de vorige wedstrijd tegen directe concurrent Landgraaf verloren ging met 4-0, was het belangrijk voor de Horster mannen om punten te pakken tegen de mogelijke kampioenskandidaat, om voorsprong te behouden op Landgraaf en afstand te nemen van de P/D-plek.

In set 1 begonnen beide ploegen timide aan de wedstrijd. De stand bleef lang gelijk op gaan. Hovoc liet zien dat ze mee konden met het spel van hoogvlieger Polaris. Op een stand van 7-7 sloeg Polaris een gat van 4 punten met een sterke sprongservice. Heren 1 kon dit gat niet meer dichten maar wist wel dichtbij Polaris te blijven: 25-21 verlies.

In set 2 begonnen beide teams sterk aan de set. Het ging weer gelijk op. Hovoc zette er een stapje bovenop en liep de blokkering goed dicht. Job Willems wist zowat al zijn ballen die hij kreeg te scoren en zette Hovoc op voorsprong. Polaris kwam onder druk te staan en lieten slordigheidsfoutjes zien. Heren 1 profiteerde hiervan en pakte de tweede set met 20-25.

Polaris had het lastig met de Hovoc-heren en besloten te wisselen in set 3. Dit pakte goed uit voor de Helmonders aangezien ze meteen een voorsprong wisten op te bouwen. Het spel aan de kant van Hovoc werd rommelig. Heren 1 werd onder druk gezet waardoor coach Pim Janssen zich genoodzaakt zag de ene na de andere wissel toe te passen. Dit pakte goed uit, aangezien er vanuit een 5 punten achterstand nog terug werd geknokt naar een mogelijke setwinst, maar toch wist Polaris net aan het langste eind te trekken, 25-23 verlies.

In set 4 ging het in de beginfase weer gelijk op. Toch liet Helmond zien dat ze hun spel nu wel op orde hadden. Hovoc Heren 1 speelde geen slechte wedstrijd, maar kon er, na een dipje in de 4e set, geen vijf-setter van maken. 25-21 setverlies.

Heren 1 liet deze wedstrijd zien welke kwaliteiten ze in huis hadden en konden goed mee met de nummer 3. Toch wisten ze zichzelf alweer niet te belonen tegen VC Polaris, net zoals de vorige thuiswedstrijd. Maar elk punt telt nu de laatste 3 wedstrijden op het programma staan. Volgende week, op 1 april, speelt Heren 1 tegen Volley2B uit het Zuid-Hollandse Bergschenhoek. De vorige uitwedstrijd ging dik verloren met 4-0, dus er valt zeker nog wat goed te maken.

Zaterdag 25 maart zijn de dames van Hovoc afgereisd naar Capelle aan den IJssel om tegen de ongenaakbare kampioen van dit seizoen, VCN, te spelen. Het zou een pittige wedstrijd worden, maar iedereen had er erg veel zin in en was gemotiveerd om het beste te laten zien. VCN in eigen huis immers nog geen enkele set weggegeven (!), waar Hovoc Dames 1 maar al te graag verandering in wilde brengen.

De eerste set begon Hovoc erg sterk. Er werden weinig foutjes gemaakt en veel ballen werden gepakt. VCN wist hier goed in mee te gaan en zocht bij Hovoc de gaten op, waardoor er veel ballen geprikt werden. De dames speelde hier echter goed op in en verplaatsten de verdediging waardoor ze de voorsprong van een aantal punten konden behouden. Na een time-out, aangevraagd door VCN, was te zien dat VCN nog wat reservekrachten had om uit te putten. Hovoc probeerde er alles aan te doen om te winnen en zette erg mooi spel neer, maar verloor helaas nipt met 25-23.

Tweede set was het doel om het ‘vuur’ en de wilskracht van de eerste set terug te brengen en deze set wél te pakken. Er werd wederom erg goed gespeeld aan beide kanten, maar de service van een speelster van VCN zorgde ervoor dat zij een voorsprong kregen. Er werd aan de kant van Horst goed aangevallen en verdedigd maar dit was helaas niet genoeg om de tweede set te winnen, 25-19 voor de dames uit Capelle.

Set 3 werd wederom sterk begonnen door Hovoc, er was een goede mix tussen aanvallen en tactische geplaatste ballen, waardoor het gat met VCN minimaal bleef. De dames van Hovoc zochten zoals op de training geleerd in de aanval het blok op, wat meermaals tot punten leidde. Echter wist ook VCN dit te doen en hard naast het blok te slaan, waardoor ze konden uitlopen in deze set. De verdediging werd een beetje verplaatst om hopelijk de dames van VCN van de wijs te brengen, maar ze zagen dit vrijwel direct en schakelden snel, waardoor ze nog steeds makkelijk scoorden. Het was VCN die ook in deze set aan het langste eind trokken en met 25-20 de set wonnen.

Zou in de vierde set dan toch dat felbegeerde puntje gepakt kunnen worden? Horst begon vol goede moed de set en de dames verdedigden veel ballen. Echter wist VCN met hun ervaring wat er nodig was om ballen te blijven scoren. De gaten in de Hovoc-verdediging werden gemakkelijk gevonden, en net als in de derde set werden zo veel punten gescoord. Hovoc deed alles om in de set te komen en de achterstand te verkleinen, maar VCN liet zien hoe zij dit seizoen door niemand te kloppen waren. Geen schande, maar met de duidelijke cijfers 25-13 was ook de laatste set voor VCN Dames 3.

Ondanks het verlies met 4-0 kan Hovoc terugkijken op een erg leuke en leerzame wedstrijd tegen het team dat zeer verdiend naar de 1e Divisie gaat. Met alle leerpuntjes uit deze wedstrijd en de getoonde inzet en wilskracht kunnen hopelijk volgende week tegen de Eindhovense studenten van Hajraa wel wat puntjes gepakt worden.