Dames winnen twee keer in drie dagen, heren nemen revanche

5 februari 2024

Zaterdag 3 februari:
Dames 1 reisde af naar Budel om het op te nemen tegen Ledûb Dames 2. Om de derde plek op de ranglijst te behouden was het zaak om deze wedstrijd te winnen, het liefst met 5 punten, zodat de dames blijven meedraaien in de top.

De eerste set begon erg zwak en afwachtend. Punten werden niet gescoord en de punten voor Hovoc waren vooral te danken aan fouten van de tegenstander, waardoor er vrij snel tegen een achterstand van 5 punten werd aangekeken. Dit was niet waar de afgelopen tijd op getraind was, en al helemaal niet de drive om te winnen die vorige wedstrijd wél te zien was. Middels een time-out van Björn werden de dames scherper en gingen ze beter spelen. Het werd duidelijk dat Hovoc de overhand voerde en met goed werk werd de set met 25-18 toch nog binnengehaald.

Set 2 werd stukken beter gestart, en de druk werd aardig opgevoerd. Echter wist Ledûb hier goed mee om te gaan en ook zij lieten ook beter volleybal zien. Het ging vrij gelijk op met telkens 2 punten in het voordeel van Hovoc. Net over de helft van de set kwamen de dames in een klein dipje, waardoor Budel bij kon komen. Boven de twintig ging de set puntje voor puntje verder, waar met een time-out verschil in leek te komen. Helaas had ook Budel hetzelfde idee, dat exact hetzelfde uitpakte, 23-23 was de stand. Hovoc kreeg hierna de kans op het eerste setpoint, maar benutte deze helaas niet. De tegenstander wel en door een ongunstige beslissing van de scheidsrechter ging de set met 25-27 naar Ledûb.

De dames van Hovoc waren het erover eens dat dit het enige punt was wat aan Budel gegeven werd, de andere twee sets moesten gewonnen worden. Zo gezegd, zo gedaan en in set 3 werd vol overtuiging gestart en een gat van 6 punten geslagen, waardoor de dames van Hovoc vrijuit konden spelen. Bij een stand van 22-13 leek de set bijna binnen maar helaas verzwakte het spel waardoor de tegenstander iets in kon lopen. Door een wissel kwam de scherpte terug aan de Hôrster kant en werden ook de laatste drie punten van de set binnengehaald, 25-18 voor Hovoc.

De vierde set begon met een kleine achterstand voor Hovoc, maar de dames wisten hun hoofd koel te houden en actief te spelen met veel dreiging aan het net. Net zoals in de tweede set kakte het spel een beetje in en werden de punten niet meer zo gemakkelijk gemaakt. Noem het concentratieverlies, té veel zelfvertrouwen, afkoeling door de koude temperatuur in de zaal of gewoon een ongelukkige kant van het net, het leek bijna een herhaling van de tweede set te worden. Echter wisten de dames uit Horst dat het nu echt afgelopen moest zijn, en er even degelijk volleybal gespeeld moest worden om de set te winnen. Ondanks dat de tegenstander als eerste de twintig punten bereikte was het Hovoc dat uiteindelijk met een heerlijke service van Tessa Engels de set met 26-24 won.

Maandag 5 februari:
De vastenaovend-zing-mit-os-mej derby: Hovoc DS1 - Tecona ADC DS1

Deze keer een wedstrijd op de maandag, want spelen op 11-11 was voor de Horster dames geen optie. Op deze mooie maandagavond kwamen de dames van ADC uit Urmond op bezoek. Met als sponsor Chemelot beloofde het een ‘chemische’ wedstrijd te worden. Als voorbereiding werd aan de kant van Hovoc al heerlijk carnavalsmuziek geluisterd terwijl de tegenstander nog even buiten wat nicotine aan het nuttigen was, om 1 minuut voor de wedstrijd het veld te betreden. De wedstrijd kan verder in één woord samengevat worden: geschreeuw.

Verbaal sterk begon de tegenstander aan de wedstrijd. Hovoc leek even overdonderd maar herpakte zich en speelde het eigen spel. Het kostte aardig wat energie, maar de eerste set werd gewonnen met 25-22.

De tweede set werd aan de kant van Hovoc sterker gestart. Er werd aardig wat gescoord en ondanks soms rare beslissingen van de scheidsrechter aan beide kanten, bleef het enthousiasme goed in de ploeg. Zowel in het veld als langs de kant werden punten uitbundig gevierd, 25-21 als uitslag.

Set drie moest worden veiliggesteld om in ieder geval zeker te zijn van winst. De speelsters waren gebrand om te winnen maar ervaarden meer weerstand van de tegenstander. Het ging er energiek en soms een beetje fel aan toe in het veld, maar de emoties bleven voldoende in bedwang. Twee keer kwam Hovoc tot een setpoint, en zoals het spreekwoord zegt: driemaal is scheepsrecht. Ook deze set was met 27-25 voor Hovoc. De wedstrijd was gewonnen. Maar het échte doel was om ADC zonder punten naar huis laten gaan was het échte doel. Terug naar Urmond te sturen.

Tussen de derde en vierde set in kreeg ADC als bedankje voor hun komst een gele kaart van de scheidsrechter. De dames van Hovoc kregen hier extra energie van en begonnen sterk. Er werd veel aangevallen, tactisch gespeeld en de tegenstander maakte een aantal dure fouten. In tegenstelling tot de andere sets maakte Hovoc het nu niet spannend, met 25-14 werd de set binnen gehengeld.

Deze 4-0 overwinning zorgt voor een goed begin van de carnavalsperiode. ADC heeft alvast 1 van de 3 vastenaovend-kleuren verzameld dus kan redelijk tevreden terugkregen naar het zuiden. De dames van Hovoc kunnen terugkijken op een welverdiende tweede plek op de ranglijst. Hopelijk wordt deze tweede plek op 24 februari nog steviger vastgepakt, dan klinkt weer het eerste fluitsignaal in de Dendron Sporthal voor Hovoc Dames 1. Tot dan, alaaf!

Afgelopen zaterdag speelde Hovoc Heren 1 tegen het ervaren team van Hands-Up HS1 uit Berlicum. Hovoc, dat nog altijd 4e staat in de Tweede Divisie D, had als doelstelling om alle punten in eigen huis te houden tegen de nummer 9.

Hovoc startte goed in set 1. Een goede serviceserie van Kris Welles bracht de Horstenaren op een 6-0 voorsprong. Echter bleef de voorsprong van korte duur en wist Hands-Up tot een gelijke stand te komen door een matige pass aan de kant van Hovoc. Toch wist Heren 1 zich goed te herpakken en duidelijk te laten zien dat zij de kwalitatief betere ploeg waren. Spelverdeler Luuk Gooren wist zijn aanvallers keurig te vinden en set 1 werd gewonnen met 25-18.

Set 2 kende wederom een sterke start. Heren 1 liet zien waar ze toe in staat waren en de eigen fouten werden tot een minimum beperkt. Hands-Up kwam onder druk te staan, wat zich uitte in frustratie richting de scheidsrechter. Uiteraard profiteerde Hovoc hiervan en wist het zonder problemen set 2 eenvoudig binnen te slepen na een goede service van Guus Bouten: 25-10 setwinst.

In de befaamde derde set waren de rollen in het begin omgedraaid. Hands-Up wist dat het weer 0-0 stond en ging vol goede moed de set in. Aan de Hôrster kant liep het wat minder soepel en er werd al gauw tegen een 0-4 achterstand aangekeken. Kris Welles wist met zijn service de druk bij Hands-Up neer te leggen waardoor de Brabanders fouten maakten. Horst kwam op een gelijke stand van 5-5 en tot 13-13 ging het gelijk op. Uiteindelijk trok Hovoc Heren 1 de winst naar zich toe door in het einde van de derde set het verschil te maken. Set 3 werd gewonnen met 25-17.

Er waren 4 punten op zak, maar coach Pim Janssen gaf voorafgaand aan de vierde set duidelijk aan dat Heren 1 pas tevreden mocht zijn met de volle buit. Hovoc was gemotiveerd en begon goed aan de vierde set. Er werd meteen een voorsprong gepakt van 11-5. Zoals de gehele wedstrijd werden er weinig fouten gemaakt, en waren er rake klappen in de aanval en een goede passing. In de slotfase van set 4 liet Hovoc Hands-Up nog even ruiken aan een puntje, maar toch werden ze overklast door de blokkering Job Willems op het laatste punt: 25-21.

Een keurige 4-0 overwinning voor Hovoc Heren 1 verstevigt hun positie op plek 4, met 45 punten. Wel staan AVVA HS1 en VC Landgraaf HS1 nog in het kielzog. Na de carnaval staat de uitwedstrijd tegen AVVA in Ameide op het programma. Een spannende wedstrijd voor de promotieplek (plek 4) richting de Eerste Divisie.