Beide vaandelteams winnen spannende vijfsetter

2 februari 2023

Heren 1
Afgelopen zaterdag nam Hovoc Heren 1 het op tegen de nummer 2, De Burgst uit Breda op basis van verliespunten staat het Brabantse team zelfs eerste). Nadat de vorige wedstrijd verloren ging met 4-0, waren de mannen uit Horst verplicht om hun beste spel laten zien om toch weer wat punten te pakken tegen deze kampioenskandidaat. Heren 1 staat al weken op plek 9, 2 punten los van VC Landgraaf, die de promotie/degradatie-plek bezet in de Tweede Divisie D.

Coach Pim Janssen had voorafgaand aan de wedstrijd huiswerk opgegeven aan Heren 1. Een presentatie van 17 dia’s moest Heren 1 helpen om het de equipe uit Breda moeilijk te gaan maken. En dat gebeurde. In set 1 kwam Heren 1 goed uit de startblokken. Er werd met een sterke blokkering en goede tactische beslissingen een voorsprong opgebouwd van 5 punten. Toch werd deze voorsprong weer weggegeven. Op een stand van 11-11 ging het de gehele set gelijk op. Heren 1 kwam op setpoint, maar wist deze niet te verzilveren en lieten zo Breda de eerste set pakken, 24-26.

Een bitter einde aan de eerste set maakte het vuurtje los tijdens de tweede set. Heren 1 knokte voor elke bal en speelde als een hecht collectief. De Burgst kreeg het moeilijk met het sterke block van de Horster mannen, dat als een huis stond gedurende de gehele wedstrijd. De hoofdaanvaller van Breda wist zijn weg ook niet meer te vinden langs het block van Job Willems en Tom Weijs. Breda raakte gefrustreerd, probeerde wat met hun wissels, maar niks hielp. Set 2 ging daardoor voor Hovoc gewonnen met 25-18.

Set 3 ging moeilijker van start. Breda kwam op 5 punten voorsprong en leek hiermee ook de toon te zetten voor de wedstrijd. Echter zette Jorn Hermsen een sterke serviceserie neer waardoor Hovoc weer op gelijke hoogte kon komen. Bij een stand van 22-21 serveerde Tom Weijs een snoeiharde ace en door een kill-block van Kris Welles en Job Willems ging de set gewonnen met 25-21.

Een 2-1 voorsprong tegen de koploper is al een hele prestatie, maar er werd natuurlijk gedroomd van een overwinning. Set 4 ging, zoals de vorige 3 sets, weer gelijk op. Op een stand van 14-14 wist Breda toch het gat de slaan. Heren 1 raakte uit de flow, simpele ballen werden niet meer gescoord waardoor Breda de set won met 16-25. Toch werd er nog steeds als een team hard samen gewerkt om met een goed gevoel de vijfde set in te gaan.

De allesbeslissende vijfde set ging natuurlijk weer gelijk op. Beide teams waren gewaagd aan elkaar. Heren 1 speelde vol passie, agressie en enthousiasme. Hierdoor sloeg Hovoc het gat in de vijfde set. Vanuit 7-7 sloeg Jorn Hermsen de ene na de andere bal binnen. Heren 1 kwam op matchpoint op een stand van 14-11. Toch werd de wedstrijd nog spannend gemaakt. Breda knokte zich terug tot 16-15, waarna Kris Welles een prachtige ace serveerde en de set verzilverde met 17-15.

Een prachtige, spannende wedstrijd tegen de kampioenskandidaat werd hierdoor verrassend gewonnen door Heren 1 met 3-2. Heren 1 had alles gegeven om punten in eigen huis te houden en Breda hun tweede verlies toe te rekenen. Deze overwinning houdt Hovoc op plek 9, maar wel met 5 punten voorsprong op Landgraaf. Aanstaande zaterdag gaat de (erg lange) reis naar Zevenhuizen, waar er gespeeld wordt tegen de nummer 6: ZVH Heren 2.

Dames 1
Na de thuiswedstrijd van afgelopen week mochten de dames weer op reis. Na een korte tocht met hier en daar een klein uitstapje kwamen ze aan in Budel. Vorig jaar werd hier nog feest gevierd op het Ledub-toernooi, nu was het tijd voor een competitiewedstrijd.

De eerste set ging van start en de dames namen gelijk het touw in handen en pakten een voorsprong. Het enthousiasme was zeer duidelijk aanwezig en de dames scoorden gemakkelijk met af en toe wat tactische ballen ertussen. Zo kwamen ze op een voorsprong van maar liefst 5 punten. De dames hielden deze vast, maar ook Ledub begon langzaam in het spel te komen. Boven de 20 werd de stand dan ook gelijk getrokken door de dames uit Budel. Hierna had Ledub een sterkere fase en sleepten ze de eerste set binnen, met 24-26.

De tweede set lieten de dames van Hovoc weer zien wat ze konden. Vanaf het begin gingen ze voor elke bal en was er een ijzersterk block aan het net. De dames pakten weer een voorsprong van 5 à 6 punten. Ditmaal wisten ze deze wel vast te houden en zelfs verder uit te bouwen. Hovoc kwam boven de 20 punten, terwijl Budel nog was blijven steken op 13. Budel kwam nog wel wat dichterbij maar de dames hadden een te grote voorsprong en wonnen de set, 25-20.

In de derde set ging het op het begin meer gelijk op. Na wat tactische aanpassingen kwamen de dames weer op voorsprong. Dit was echter niet genoeg. Na wat ongelukkige fouten kwam Ledub terug en pakten de Budelse dames een kleine voorsprong. Hovoc probeerde terug te komen maar had het best zwaar bij een stand van 22-18. De dames gaven echter niet op en liepen puntje voor puntje in. Setpoint nummer 3 bleek beslissend: de set ging met 26-24 naar de dames uit Horst.

De vierde set ging van start en de dames waren erop gebrand om deze te pakken en met 4 puntjes terug naar Horst te gaan. Hier en daar wisten beide teams een kleine voorsprong te pakken, maar deze werd steeds weer dichtgelopen. Dit ging zo door, tot een stand van 21-21. Hierna leek het vuur bij de dames van Hovoc nét op het verkeerde moment weg, waardoor de vierde set verloren ging met 22-25.

Een beslissende vijfde set kwam eraan. Het was zaak om weer te knokken voor elke bal, en weer hetzelfde spel als in de tweede set op de mat te leggen. Dit werd erg goed opgepakt binnen de lijnen, Dames 1 pakte direct de voorsprong en liet de dames van Ledub even zien hoe je moet volleyballen, 7-2. Hierna kwam Budel echter weer snel terug waardoor het toch nog onnodig spannend werd. De dames hielden het hoofd koel, en de vijfde set werd gewonnen, 15-13.

Na de spannende wedstrijd waar ditmaal geen kaarten werden uitgedeeld. Was het tijd voor de Mac onderweg naar huis. Hierna werden de heren nog aangemoedigd in de sporthal.

Andere uitslagen:

 

  • VC Trivia DS3 - Hovoc DS4: 4-0
  • VC Trivia DS2 - Hovoc DS5: 1-3
     
  • Hovoc HS2 - Nuvo'68 HS1: 2-3
  • Hovoc HS3 - Livoc Liessel HS1: 0-4
  • VC Olympia HS2 - Hovoc HS4: 4-0