Dames 1 minstens een week koploper, ook heren zetten sterke start voort

4 oktober 2023

Na de winst van afgelopen zaterdag in het verre Tilburg, mochten de dames van Hovoc Dames 1 eindelijk de eerste thuiswedstrijd spelen. Hier hadden ze allemaal lang naar uitgekeken, en het Horster publiek was uiteraard present om Hovoc naar de overwinning te juichen. Deze week namen de Dames uit Horst het op tegen ODI Dames 1.

Na een redelijk chaotische voorbereiding en op de valreep een nieuwe aanwinst voor het team (oude bekende Fenne Lommen), die deze week de knoop heeft doorgehakt om zich bij Hovoc te voegen, begonnen de Dames aan de wedstrijd. Met een nieuwe tactiek, gebaseerd op de psychologische wetenschap gingen de Tigers als een écht team de strijd aan.

Vanaf set 1 waren de meiden scherp, stabiel én agressief. De servicedruk was zeer goed en de tegenstander had moeite met het onder controle krijgen van de servicepass. Dit zorgde voor veel oplosballen vanuit de tegenstander, waardoor Horst de aanval steeds weer kon opbouwen. De set eindigde in een overtuigende 25-9 voor Horst.

Hovoc was vastberaden het niveau vast te houden in de 2e set. Door een technische storing bij de wedstrijdleiding moesten de Dames echter even wachten aan het begin van de set. Dit haalde de meiden even uit de concentratie, waardoor ze in het begin van de set een aantal puntjes lieten liggen. Er was uiteraard niks aan de hand, want het niveau werd na een time-out van coach Björn Coenders weer direct hersteld, en de dames sleepten de set binnen met een stand van 25-14.

Aan set 3 hoeven ook niet heel veel woorden vuil worden gemaakt. De kernwoorden "stabiliteit", "teamspirit" en "servicedruk" bleven de belangrijkste aspecten van ook deze set en het resulteerde in een dikke winst voor Hovoc, met een stand van opnieuw 25-9.

In set 4 had Horst het moeilijker, en het is nog onduidelijk waardoor dit kwam. Noem het concentratieverlies, noem het nalatigheid, het maakt niet uit. Ondanks dat de dames achterstonden bleven ze vechten. Tot het einde van de set bleef het spannend welk team aan het langste eind zou gaan trekken. Tóch pakte Hovoc in extremis de laatste set, met een stand van 25-23.

Zo wint Hovoc de wedstrijd met 4-0 en mogen de dames trots zijn op de prestatie die ze in de eigen Dendron Sporthal hebben laten zien. Volgende week mogen de meiden weer in de thuishal spelen. Hier gaan ze het opnemen tegen de Eindhovense studentes van Hajraa Dames 1.

Op zaterdag 30 september vertrok Hovoc Heren 1 naar Bergschenhoek, nabij Rotterdam. Een bekende plek voor de Horster mannen waar ze vorig jaar genadeloos onderuitgingen tegen Volley2B Heren 1.

De start van de wedstrijd kende de gebruikelijke opstartproblemen. Hovoc keek hierdoor meteen tegen een 5-0 achterstand aan. Toch krabbelden de mannen terug tot een gelijke stand van 13-13. Er werden echter te veel fouten gemaakt. De pass was goed, maar aanvallend schoot Heren 1 tekort. Ballen werden verkeerd geslagen of niet direct gescoord. Volley2B wist de eerste set te winnen: 25-22.

In de tweede set kwam Hovoc sterk uit de startblokken. Enkele aanpassingen in de blokkering zorgden ervoor dat Volley2B moeite had met scoren. Hovoc profiteerde hiervan en zette met enkele lange service-series de passlijn van Volley2B onder druk. Ook aanvallend werd er meer gescoord, wat resulteerde in een 18-25 winst.

In de derde set kreeg Hovoc de overhand over de mannen uit Bergschenhoek. Bij iedere discutabele bal protesteerde Volley2B bij de scheidsrechter. De Horster mannen profiteerden hiervan en voerden de druk op. Dankzij het sterke spel van Jorn Hermsen nam Horst de leiding. Volley2B volgde met een achterstand van twee punten. Door de hoge blokkering van Volley2B en een fout van de scheidsrechter verloor Horst deze set helaas alsnog, met 25-23.

"Alles of niets," dat zei coach Pim Janssen voor aanvang van de vierde set. En zo speelde Horst ook. Jorn Hermsen scoorde de ene na de andere bal. Dankzij de uitstekende passlijn van libero Stijn Slots kon het spel goed verdeeld worden. Volley2B werd overklast, en de set werd gewonnen door Hovoc: 16-25. Zaak om de vijfde set en de winst uit Zuid-Holland mee terug naar Limburg te halen.

Hetzelfde patroon uit set vier leek zich in de beslissende vijfde set te herhalen. Het uitstekende spel van Hovoc zorgde voor een voorsprong van vier punten. Bij een stand van 11-14 leek het beslist, maar Hovoc kwam weer in dezelfde lastige rotatie als in set drie. Volley2B kwam gelijk, maar Hovoc wist het beslissende punt te maken. Al met al geen slechte wedstrijd voor de Horster mannen. Twee overwinningen uit twee gespeelde wedstrijden vormen een sterke start van het seizoen 2023-2024, waarin de ploeg stappen wil zetten in de Tweede Divisie.

Op zaterdag 7 oktober spelen ze in Helmond tegen VC Polaris HS1.