Heren 1 maken het topploeg lastig, ook dames spelen spannende wedstrijd

11 oktober 2023

Heren 1
Op zaterdag 7 oktober stond de wedstrijd tegen VC Polaris HS1 op het programma. Polaris, dat vorig jaar als derde eindigde en dit jaar voor het kampioenschap gaat, is een degelijke ploeg en een ware uitdaging voor de Horster volleybalmannen.

Set 1 werd slap begonnen. Er werd gelijk tegen een achterstand van 8-0 aangekeken door een slechte passing en ook directe fouten in de aanval. Polaris profiteerde hiervan en ging op hun gemak door met het ene na het andere punt te scoren. Hovoc was duidelijk nog niet wakker. Eenvoudige ballen van de grond werden niet opgeraapt en diverse wissels konden het verschil ook niet meer maken, 25-17 verlies.

In set 2 liep het een stukje beter. Polaris pakte een kleine voorsprong maar Hovoc kon redelijk in de buurt blijven. Het side-out spel van Horst werd sterker, maar nog niet goed genoeg. Polaris maakte weinig eigen fouten en Hovoc juist te veel. Er werden geen lange series neergezet waardoor het moeilijk werd om dichterbij te komen. Hovoc verloor set 2 met 25-21.

In set 3 dacht Polaris eenvoudige op weg naar een 4-0 winst te gaan, maar toch verkocht Horst de huid duur. Hovoc was (eindelijk) wakker. Een goede serviceserie, directe punten en fouten vanuit de kant van Polaris zorgde dan ook direct voor een 8-0 voorsprong voor H1. Het spel van Helmond werd voorspelbaar, blokkerend zat Hovoc er beter bij en ook verdedigend werden er meer ballen opgeraapt. Polaris wist het gat weliswaar redelijk te dichten, maar Hovoc hield het hoofd koel en won de set met 25-21.

In set 4 lieten beide ploegen hun beste spel zien. Beide kanten scoorden direct hun side-outs. Aan de kant van Hovoc liep de pass goed, waardoor het spelletje mooi verzorgd kon worden door spelverdeler Tom Weijs. Polaris had moeite om de blokkering dicht te lopen en ook passend werden ze onder druk gezet. Op een stand van 23-24 werd het setpoint keurig binnengeslagen door wie anders dan Jorn Hermsen.

2-2 in sets, winst lag op de loer. Net zoals in set 4 bleven beide ploegen zich aan elkaar optrekken. Bij een stand van 8-7 voor Hovoc werd er van kant gewisseld. Hier sloeg Horst een gat van 3 punten door goede servicedruk. Toch vocht Polaris zich knap terug en hield hun eigen foutenlast laag in set 5. Tijdens een spannende vijfde set kreeg Hovoc 3 matchpoints maar wist er geen enkele te benutten. Polaris had er maar een nodig en besliste de wedstrijd: 18-16.

Eindstand: 3-2 verlies tegen een topteam uit de Tweede Divisie is iets waarvoor Hovoc Heren 1 zich niet hoeft te schamen. Horst liet duidelijk zien dat ze mee konden met Polaris, 9 punten uit 3 wedstrijden en een 5e plek is een goede start aan het seizoen 2023-2024.

Dames 1
Op zaterdag 7 oktober speelde Hovoc Dames 1 thuis tegen de studentes van Hajraa Dames 1. De dames uit Horst stonden op de eerste plek van de ranglijst en Hajraa uit Eindhoven op de tweede, waardoor het een spannende wedstrijd beloofde te worden. Beide teams hadden vorig jaar al tegen elkaar gespeeld, wat voor erg leuke potjes volleybal zorgde. Het publiek keek dan ook vol verwachting uit naar deze match.

Met stabiliteit, teamspirit en servicedruk begonnen de dames vol enthousiasme aan de eerste set. Het ging gelijk op. Hovoc bleef geconcentreerd, was scherp en haalde elke bal van de grond. Er werd echt met teamspirit gespeeld: punten werden uitbundig gevierd en iedereen was erop gebrand deze set te winnen. Dit lukte met een stand van 25-23. Het eerste punt was binnen!

De tweede set moesten ze deze kracht vasthouden. Ze wisten dat als Hajraa een vinger kreeg, ze een hand zouden nemen. De eerste punten kwamen gemakkelijk binnen, maar daarna boden de tegenstanders flinke weerstand. Al snel keken de dames van Hovoc tegen een achterstand aan. Ze probeerden alles uit de kast te halen, en bij een stand van 16-17 leek het te lukken om de leiding te nemen. Helaas was Hajraa niet van plan de set uit handen te geven en eindigde deze met 19-25.

Set drie begon stroef. De service van de tegenstander was lastig onder controle te krijgen, en het team miste vuur. Er werd wat gewisseld en een time-out werd benut om scherpte terug te krijgen. Bij een stand van 12-22 leek de set beslist, maar de teamspirit van Hovoc keerde terug. Toch was het niet genoeg, en ze verloren met 18-25.

De vierde set startte met goede moed. Er was enthousiasme zichtbaar en het leek goed te gaan. Echter, de tegenstander bleef sterk spelen en de dames uit Horst konden niet meer alle ballen scoren. Door enkele slordigheden liep de tegenstander uit. Een time-out bracht wat rust, maar niet genoeg om Hajraa's servicedruk te breken. Met 16-25 in deze set was de wedstrijd voorbij, en een vijfde set zat er niet meer in.

Volgende week is er een nieuwe wedstrijd en nieuwe kansen tegen Voltena in Nieuwendijk. Hopelijk kunnen de dames dan weer hun kwaliteit tonen en de eerste plek heroveren.